CCCC

CCCC

martes, 8 de mayo de 2012

ELS ESCRIBES. ELS PRIMERS SUPORTS TEXTUALS


En l’assignatura de “Escriptures hipertextuals” hem estudiat breument els diferents formats d’escriptura en el transcurs de la història fins arribar a la que ens ocupa aquest curs, que ha estat la hipertextualitat.

Seguint una mica el context referent a la meva primera intervenció o presentació del meu blog, voldria continuar explicant perquè ha estat tan important l’escriptura, o sigui, allò que gran part del nostre coneixement ha estat adquirit mitjançant l’escriptura. A la meva primera intervenció m’havia referit una mica als suports textuals com el papir; ara voldria comentar-vos una mica la tasca d’uns senyors privilegiats que tenien la gran sort de poder tenir accés a l’aprenentatge de l’escriptura, i que són els escribes.

Aquest senyors escrivien els jeroglífics amb la finalitat, com segur que cadascun quan escriu quelcom, és deixar constància de totes les coses importants a les següents generacions. O sigui, el faraó i els personatges importants sempre anaven acompanyats d’un escriba perquè aquest agafes nota de tot allò important.
En un principi escrivien en les roques i en les tombes, i posteriorment en els papirs (una vegada van aprendre a fabricar-los). Els papirs d’Egipte majoritàriament eren escrits en grec, encara que hi havia una evidència de llengua demòtica. Una vegada s’anava conquerint territoris, el grec s’imposava com a llengua de l’administració, i el demòtic es quedaria com a llengua dels camperols. 

El papir és el nom que rep el suport d’escriptura elaborat a partir d’una planta aquàtica, també denominada papir, molt comú al riu Nil, a Egipte i en alguns llos de la conca mediterrània. Va ser emprat aquesta planta per a la fabricació de diversos objectes d’ús quotidià, sent la seva principal utilització per l’elaboració del suport de manuscrits de l’antiguitat denominat papir, precedent del nostre paper modern[1]. Aquest suport textual que visualitzeu a la imatge correspon a la ciutat de Oxirinc, un lloc situat al Egipte central. És un dels llocs arqueològics egipcis més importants. S’han trobat molts papirs del període grec i romà, durant les excavacions fetes al segle XX. Des de 1992, la ciutat està sent excavada per un equip català. 

Va ser excavada aquesta ciutat per primer cop a l’any 1896 per Bernard Grenfell i Arthur Hunt i van descobrir milers de papirs. Dels papirs trobats hi havia poemes de Píndar, Safo, Alceu, Eurípides, Menandre d’Atenes, etc. En total hi havia uns cent mil papirs, tots ells estan a la biblioteca de Sackler d’Oxford, classificats i fotografiats; uns 2000 estan al darrera de vidres i la resta en 800 caixes[2].





[1] Web: <http://es.wikipedia.org/wiki/Papiro >
[2] Web: <http://ca.wikipedia.org/wiki/Oxirrinc>

No hay comentarios:

Publicar un comentario