CCCC

CCCC

miércoles, 21 de marzo de 2012


AVUI FA UN DIA MERAVELLOS


Hola humanistes hipertextuals,

He volgut titular aquest blog “Avuifaundiameravellos”, perquè m’he imaginat aquestes paraules sortint de la boca de Jean-FrançoisChampolion quan a l’any 1822 va anunciar a París el desxifrat dels textos jeroglífics egipcis.
Primerament, tinc que dir que els antics jeroglífics daten del 3200 aC i constitueixen el sistema d’escriptura més antic que es coneix. La paraula jeroglífic vol dir escriptura sagrada en pedra, i es refereix a les meravelloses inscripcions utilitzades pels antics egipcis per a expressar les seves creences religioses. Es podien llegir d’esquerra a dreta, de dreta a esquerra o de amunt avall. No obstant, quan va començar a escriure sobre el papir, el sistema jeroglífic resultava lent i poc pràctic, i amb el pes dels segles es van desenvolupar escriptures més senzilles.

L’objecte desxifrat presentat en aquest blog és la Pedra de Rosetta. Aquesta pedra és de granit fosc, i va ser descoberta el 15 de juliol de 1799 pel capità francès Pierre-François Bouchard, quan les tropes franceses capitanejades per Napoleó Bonaparte es trobaven en la Campanya d’Egipte i Síria (1798-1801); l’objectiu d’aquesta expedició militar francesa era conquerir Egipte per tancar als britànics el camí cap a l’Índia[1]

Finalment, la Pedra de Rosetta contenia inscripcions en tres llengües diferents: jeroglífic, demòtic i grec. Dos estudiosos van treballar força per desxifrar aquells símbols. Thomas Young, metge britànic, i l’esmentat Champolion. Young avantatjava al francès i va traduir el demòtic i va identificar els cartutxos de Ptolemeu i Cleòpatra. No obstant, Champolion no van desxifrar tan sol aquests noms, sinó també altres i va compilar una extensa llista de símbols. Es va adonar que podien dividir-se en categories i que complien varies funcions. Així doncs, va descobrir la gramàtica del sistema d’escriptura utilitzat als textos egipcis.


[1] Web consultada: http://www.entretodas.net/2008/01/27/egipto-la-piedra-de-rosetta/

2 comentarios:

  1. Hola,

    Molt bon començament...seguiré el teu blog.
    Fins aviat
    Txell

    ResponderEliminar
  2. Hola Rafa,
    la civilització egípcia sempre m'ha interessat moltíssim. Crec que has triat una gran manera de començar el teu blog, recordant el descobriment de Pedra Rosetta i les conseqüències que va tenir pel coneixement dels jeroglífics.
    Crec que per a un historiador, un investigador o un arqueòleg, descobrir el significat d'una llengua ha de ser un fet increïble. Saber que ens estan dient aquestes inscripcions, aquestes anotacions de fa millers d'anys, encara que simplement diguin que "avui fa un dia meravellós"

    ResponderEliminar