CCCC

CCCC

martes, 15 de mayo de 2012

DEL LLIBRE AL HIPERTEXT


Una vegada es va descobrir la impremta, els textos en tots els seus formats (els llibres, diaris, revistes, etc.) han estat el mitjà de transmissió de la informació i de la cultura. Ha quedat prou clar que el llibre s’ha mantingut i es manté viu, malgrat l’adveniment d’altres medis com per exemple la televisió, el cine o la radio.

D’altre banda, l’adveniment del hipertext ha obert un nou debat en el sentit si el llibre suportarà aquesta nova tecnologia, i per tant podria desaparèixer. Els dos formats viuen alhora conjuntament, i és molt possible que viuran junts durant molts anys. Les diferències més notables que presenten els dos suports textuals serien: el text és seqüencial i l’hipertext és multiseqüencial; el suport del text és el paper i al hipertext és el format digital; el text es presenta en llibre i al hipertext en la pantalla; al text es llegeix i al hipertext també es llegeix però principalment es navega; el text pot presentar imatges estàtiques, i al hipertext presenta imatges dinàmiques, vídeos, procediments interactius, etc.; el llibre de text es llegeix a qualsevol lloc i l’hipertext es necessita una estació multimèdia


El aspecte tecnològic ha estat essencial en la creació hipertextual; sense aquesta tecnologia digital i el seu tractament amb els ordinadors no hauria sigut possible aquesta revolució textual. L’única incògnita que s’obre sobre l’hipertext és que no té un finit conegut, o sigui, parlem molt més de infinit, de allò il·limitat, de està dins d’una gran incertesa.

Els beneficis que aportarà la digitalització també serà de gran avantatges per l’usuari. Per exemple quan llegim un llibre pots mirar una foto d’un lloc concret, una platja, un monument, etc. Doncs ara, amb la digitalització en un moment de la lectura podràs indexar cap a un mapa, i visualitzar-lo; amb un zoom ràpid podràs veure aquesta platja o monument mitjançant els enllaços que t'ofereix el nou medi textual. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario