CCCC

CCCC

jueves, 10 de mayo de 2012

ELS CÒDEXS EN L’ANTESALA DEL LLIBRE


És prou significatiu comentar els diferents suports textuals que l’esser humà ha tingut al seu abast i que els vull mostrar en aquest blog. No voldria parlar del llibre en sí, sense parlar una mica del seu antecedent, o sigui, el còdex. El còdex és un document que conté quasi les mateixes característiques que un llibre modern; conté planes separades, unides i juntes por una costura i enquadernades. Podríem dir que qualsevol llibre és un còdex, però aquest només està escrit a mà (manuscrits). Aquesta escriptura comprèn de de finals de l’Antiguitat clàssica fins els inicis de l’edat mitjana[1]


Una vegada arriba l’etapa medieval, els monjos s’encarregaven de la majoria dels manuscrits en el silenci dels monestirs. Ells copiaven diligentment els textos, era una tasca que dedicaven molt de temps i enginy. Una vegada havia finalitzat el treballs dels copistes, la següent feina era pels il·luminadors[2] que aportaven la riquesa i la bellesa característica d’aquests còdexs, convertint-los en una autentica obra d’art.  

Els còdexs bàsicament van substituir als rotllos on era molt més fàcil buscar qualsevol passatge específic. No és el mateix buscar un document concret en un còdex que un rotllo, ja que aquest últim s’havia de desenvolupar del tot.



[1] Web: <http://ca.wikipedia.org/wiki/C%C3%B2dex>
[2] Il·luminació: primer, dibuixaven figures que podien ser persones, animals, flors, etc; després les pintaven amb colors utilitzant pinzells molt fins; finalment cobrien les pintures amb una barreja de clara d’ou i de goma aràbiga dissolta en aigua. D’aquesta forma protegien les pintures del deteriorament del pas del temps.

No hay comentarios:

Publicar un comentario