CCCC

CCCC

miércoles, 30 de mayo de 2012

LA ENCICLOPEDIA WIKIPEDIA


La enciclopedia Wikipedia es una enciclopedia virtual donde los usuarios pueden crear y editar el contenido. Tienen la misma utilidad que la enciclopedia tradicional, aquella que tenemos en el armario del comedor, donde se consulta términos, fechas, acontecimientos, datos, etc. 

Wikipedia es una enciclopedia libre, políglota de la fundación wikimedia (una organización sin ánimo de lucro)[1]; su fundador es Jimmy Wales. Esta página web es una de las más consultadas, y sobre todo desde mi posición como estudiante. Esta enciclopedia virtual empezó como proyecto en lengua inglesa en el 2001, y más tarde fue configurándose en más idiomas[2]; el nombre de Wikipedia se compone de wiki (derivado de wiki, “rápido” en hawaiano) y de pedia (proviene de paideia, educación en griego clásico)[3].

Por otra parte, hay quien piensa que esta enciclopedia virtual, toda la información que muestra, no es cierta. Se comenta en el sentido que cualquiera puede crear una cuenta en Wikipedia y con ello, ya se puede editar artículos; por tanto, no es fuente confiable del todo. Pero también es cierto que si editas algo falso o fuera de lugar, los encargados de Wikipedia bloquean la IP del ordenador desde donde se envió esta información errónea.


[1] Web consultada: <http://es.wikipedia.org/wiki/Wikipedia>
[2] Web consultada: <http://es.wikipedia.org/wiki/Historia_de_Wikipedia>
[3] Web consultada: <http://de.wikipedia.org.es.mk.gd/wiki/Wikipedia:%C3%9Cber_Wikipedia>

domingo, 27 de mayo de 2012

WIKILEAKS: COMO DESTAPAR ESCANDALOS EN INTERNET


Wikileaks ha significada un nuevo advenimiento en el mundo de Internet. Esta página informática ha destapado documentos comprometidos, conductas xenófobas, ataques militares, etc. dando lugar a un nuevo concepto del conocimiento del cual dispone el ciudadano. Wikileaks es una organización sin ánimo de lucro que publica documentos como los mencionados, por parte de personas anónimas. En sí, no es una wiki, ya que no se pueden modificar los contenidos, sino que les personas que posean información confidencial, la comunican a la organización de esta página web, y deciden estos, si la publican o no. El fundador de esta página web es Julian Assange.

Esta página de Internet se creó en el 2006, y se ha convertido en una propaganda al unísono donde los gobiernos cada vez más, se encuentran temerosos de nuevas revelaciones que puedan publicarse. Wikileaks ha filtrado casi 90.000 folios de documentos militares estadounidenses clasificados (mostrando que EEUU ha ocultado pruebas de sus propias acciones, donde se demostraba que estaban fuera de la ley)[1].

Uno de los objetivos de Wikileaks es dar a conocer o revelar los diferentes regímenes opresores (Asia, antiguo bloque soviético, África subsahariana, Oriente Medio), y que los denunciantes o periodistas no sean encarcelados, como le pasó al periodista chino Shi Tao, que fue sentenciado a 10 años de cárcel en el 2005, después de publicar un correo electrónico haciendo referencia al aniversario de la masacre de la plaza de Tiananmen[2].

Este fenómeno ha tenido repercusión mundial; con presencia en Twitter i Facebook, Wikileaks está teniendo un fuerte protagonismo por el peso de las informaciones publicadas. En el 2008 recibió el premio de comunicación del año por la revista Economist. También en el 2009, el portal y su fundador, ganaron el premio de Amnistía Internacional en la categoría de Nuevos Medios por revelar informes sobre las matanzas de Kenia.

Finalmente, quiero comentar el caso más espeluznante publicado por parte de este medio, y que ha sido la difusión del video Collateral Murder; un helicóptero Apache de los Estados Unidos, abate el 12/7/2007 a una docena de personas en un barrio de Bagdad, de entre los muertos se encontraba el cámara de Reuters Namir Noor Eldeeen, y su chofer Saeed Chmagh. El pentágono tuvo que abrir una nueva investigación.


[1] Web consultada: <http://www.elpais.com/articulo/internacional/Wikileaks/destapar/escandalos/Internet/elpepuint/20100726elpepuint_6/Tes>
[2] Web consultada: <http://ca.wikipedia.org/wiki/WikiLeaks>

sábado, 26 de mayo de 2012

PRIMAVERA ÁRABE


La primavera árabe consiste en las revoluciones, protestas o alzamientos populares de estos países árabes y principalmente son los localizados al del norte de África. Son revueltas sin precedentes en el mundo árabe, con el objetivo de reclamar la democracia y mejoras sustanciales de las condiciones de vida[1].

Estos países citados han estado básicamente contralados por monarquías autoritarias y repúblicas dictatoriales con tendencias hereditarias. A través de una falsa seguridad o estabilidad, estos países desarrollaban un sistema de represión brutal para seguir extendiendo una cobertura de corrupción generalizada.

Ha sido el año 2010 cuando se produce la consagración de las redes sociales y del papel de la web como instrumento de movilización y de difusión de información. Así pues, la presión popular forzó en Túnez y Egipto la caída de Ben Ali y Hosni Mubarak, dando lugar a otras movilizaciones en Yemen, Bahrein, Jordania, Siria, Argelia o Marruecos. En estos países no sólo está en juego el derrocamiento de los tiranos, sino la transformación y modernización de las estructuras políticas, económicas y sociales[2]

Los medios de comunicación occidentales valoraron Internet y su efecto “libertador” durante la revolución iraní del 2009; Internet ha supuesto para los países divididos un espacio de libertad que no existiría de otra manera. Esta manera de comunicación digital irrita a los dictadores y vuelve ineficaces los métodos tradicionales de censura. No obstante, algunos regímenes intentan vigilar a los disidentes, e intentan filtrarse en sus redes, especialmente vía Facebook y Twiter[3]

La realidad hoy día es que las nuevas tecnologías cada vez están más presentes en los movimientos sociales y tienen un papel fundamental en cualquier tipo de activismo. Esta interactividad permite que miles de ciberactivistas utilicen las herramientas informáticas para hacer llegar sus manifiestos, coordinar campañas, o simplemente no perder el contacto con cualquier activista del planeta. Una frase con genera este movimiento seria: “Cuando el ejército o la policía impiden a los manifestantes salir a la calle, siempre les queda la otra plaza pública: Internet[4].

Hablar hoy del nacimiento de un nuevo movimiento social de alcance global, es disponer de Internet como plataforma de difusión de iniciativas, debate de ideas y coordinación de acciones[5].

Finalmente, quiero también comentar que el crecimiento del ciberactivismo es un hecho constatado, pero que todavía queda mucho camino que recorrer frente a la represión. O sea, los datos son que 109 internautas fueron encarcelados en el 2010 contra los 123 del 2011; a medida que crece el ciberactivismo, también crece la censura y la represión. Las autoridades saudís, admiten tener bloqueadas 400.000 páginas web, de las cuales hay muchos blogs.

China dispone de un ejército de 40.000 censores que se dedican a rastrear la red buscando cualquier acto de disidencia para automáticamente bloquearlo[6]; y finalmente en el mundo, uno de cada tres internautas no tiene acceso libre a la red, según datos de RSF (reporteros sin fronteras).


[1] Web consultada: <http://es.wikipedia.org/wiki/Primavera_%C3%A1rabe>
[2] Web consultada: <http://www.ucm.es/info/cv/subweb/prog/programas/73307.html>
[3] Web consultada:
<http://www.rsf-es.org/grandes-citas/dia-contra-censura-en-internet/a2011-dia-mundial-contra-la-censura-en-internet/frente-a-la-censura-solidaridad-en-la-red/>
[4] Web consultada: <http://www.dandodatos.com/2011/10/el-ciberactivismo-y-la-twitter.html>
[5] Web consultada: <http://www.lavanguardia.com/politica/20111022/54234096793/movimiento-y-politica.html>
[6] Web consultada: <http://www.dandodatos.com/2011/10/el-ciberactivismo-y-la-twitter.html>

viernes, 25 de mayo de 2012

ART, TERRITORI I CULTURA DELS MEDIA


 Facultat de Belles Arts. Universitat de Barcelona. Treballs de segon curs de doctorat. Anna Fuster Fabre. Setembre de 2005

Primerament, en aquest treball ens parla de la web semàntica com a punt de partida, i que el objectiu seria la recuperació de la màquina en qualitat d’agent amb capacitat pròpia d’actuar autònomament dins de xarxa; o sigui, seria la potencialitat de les màquines per a processar i interpretar la informació autònomament, generant un nou coneixement de manera automatitzada. La web semàntica també rep el nom de web de segona generació. Aquesta segona generació també ofereix la participació humana, facilitant l’aportació de qualsevol usuari. 

En aquest nou paràgraf es farà referència als weblogs, i al seu univers, anomenat blogosfera. Els weblogs marquen allò innovador de l’era de Internet, on l’usuari se´l anomena weblogger. Aquest nou adveniment està marcant un nou impacte sobre els mitjans de comunicacions de masses. Aquesta innovació presenta una nova manera de narrar els esdeveniments, basat en la immediatesa i la independència, deslligats dels interessos corporativistes i limitacions que imposen els mitjans tradicionals. Intentar definir exactament què és un weblog és una tasca complicada per la gran diversitat de definicions que comporta. Es proposa la que diu que els weblogs són planes web creades amb eines de gestió de continguts (CMS) de fàcil ús orientades a la publicació d’anotacions (o posts), en ordre cronològic invers.

En quan a les característiques dels weblogs, hi són segons el format (potser un format fotogràfic, de so o de vídeo), l’eina de publicació (eines fàcils que no calen ser un expert informàtic), l’ordenació, classificació i indexació (ordre cronològic invers, altres categories establertes pel autor, inclusió de paraules clau (tags), per veure altres entrades que no siguin textos). 

Un fet important amb la irrupció dels weblogs és la capacitat de crear xarxes socials sòlides a Internet, mitjançant el ric ús d’hipervincles;

D’altra banda els links o enllaços són vincles a altres planes que són utilitzats molt sovint als weblogs; els permalinks o enllaços permanents serveixen per assegurar l’estabilitat dels enllaços per una hipotètica manca d’estabilitat en l’adreça de les planes d’un weblog; els trackbacks o retroenllaços que tenen com a objectiu avisar a un blog de que en un altra blog s’ha escrit una entrada com a conseqüència de la primera, o sigui, un autor del segon blog comunica al primer mitjançant un retroenllaç que en el seu blog hi ha informació relacionada; los blogroll seria una sèrie d’enllaços recomanats com a informació addicional, basat en el principi enllaça i seràs enllaçat; els pings o alertes, són senyals d’avís que ens permeten la notificació de possibles canvis a altres blogs.

Altra punt a destacar és la sindicació de continguts que contenen un tipus d’arxiu XML específic per a notícies, que s’anomena RSS, aprofita les possibilitats d’aquest arxiu per a importar i exportar d’un lloc (web o blog) a un altre. L’ús de RSS és cada vegada més freqüent en tot tipus de planes de continguts que s’actualitzen freqüentment. La immediatesa en les publicacions fa que la majoria de weblogs actuïn en allò que ha succeït recentment, com les entrades a Wikipedia. 

És important constatar que els blogs més enllaçats són els que tenen una major visibilitat i per tant, més visites. Per contra, els blogs menys enllaçats tenen una visibilitat menor i menys visitat.
Altre característica del món dels blogs, són els metablogs, que són els blogs que analitzen el propi món dels blogs. 

En quan a la tipologia dels weblogs, hi tenim els fotoblogs, on l’element principal és la imatge fotogràfica; un dels primers serveis va ser Fotolog.net, on permet publicar fotografies, afegir comentaris, rebre comentaris d’altres usuaris i incloure un llistat de vincles a fotoblogs que l’usuari considera interessants; també hi són els audioblogs o podcasts, que l’element principal és el format àudio, on es publiquen arxius sonors; els videoblos o vlogs, on l’element principal és el vídeo, els quals diferència de vídeos dins d’un blog; i finalment els moblogs, on el dispositiu són els mòbils; els continguts són publicats principalment via dispositius mòbils (telèfons, agendes PDA, etc.).

Si ens referim a la pròpia creativitat dels weblogs, hem de fer menció al blog.art per a designar l’art propi dels weblogs. Blog.art el va crear C. Ray, era una weblog que pretenia dur a terme una recopilació d’obres d’art les quals són obres d’art basades en blogs considerat en tant que mitjà d’experimentació artística. El cas és que ens trobem en una fase molt prèvia per parlar de l’existència de quelcom que podríem anomenar blog art, encara que cada vegada més hi ha més manifestacions de caire artística.

Si ens referim als usos literaris/narratius, primerament es parlarà del diari personal, que potser de ficció amb l’ús literari (narrar les pròpies experiències o també anomenades blognovel·la), o real (es parla de la vida real convertint-la en una performance contínua que és exhibida).

En quan a la segona part d’aquest text, que està dedicada a l’estètica de les dades, cal dir que dins de la web semàntica s’ha de parlar de les metadades (dades sobre les dades). 

Aquestes metadades sorgeixen arran l’aparició de les eines dels software social, les anomenades folksonomies, la manera d’aquestes eines per classificar els continguts, a partir de tags aportats pels propis usuaris. Diríem que la visualització de la informació, de creixement exponencial, ha de ser processada per a la seva comprensió; seria una manera de donar forma a aquestes dades. Mitjançant aquest estudi es pot descobrir diferents patrons, de regularitat, de allò diferent, etc. 

Finalment i tornant a les metadades i al terme folksonomies, el seu creador va ser Thomas Vander Wal; va ser per a donar resposta a la necessitat de designar el conjunt de tasques realitzades per un nombre de persones per tal d’etiquetar els continguts publicats, majoritàriament, a traves del programari de software social. De fet, el software social, el qual mitjançant l’ús de la xarxa, afavoreix la col·laboració i interacció entre les persones (sigui missatgeria instantània, xats, wikis, marcadors socials, blogs, etc.).

WEBLOGS. DIARIS PERSONALS DIGITALS. Meritxell Martí Orriols


En aquest text dedicat als weblogs hauríem de començar dient que el món dels blogs estan formant part del nostre dia a dia, al igual que tot el medi que envolta aquest nou adveniment, que seria la blogosfera. Per tant, i de retruc, també ha hagut canvis en la relació entre les persones amb la informació. 

Els blogs (anomenats també bitàcoles) presenten un nou model de relació amb un mateix, amb altres i amb el món informatiu. La interacció o el modus de la web participativa també anomenada web 2.0 presenta la característica que passem de consultar a publicar, i darrerament a compartir. Tot el ventall de programes disponibles i aplicacions se´ls anomena el programari social. Les activitats que l’usuari té al seu abast és molt divers; per exemple pot comprar llibres, reservar un seient d’avió, treballar en un text o full de càlcul, etc. I una d’aquestes interaccions derivades del programari social és el weblog

També es veritat que aquesta nova interacció ha provocat crítiques de tota mena. Per exemple, en aquest text comenta Geert Lovink que és una pràctica narcisista, dient que és una xerrameca auto indulgent que no interessa més que al seu autor. 
Als autors dels blogs se´ls anomena blogaire, o sigui la persona que signa; darrera la signatura del blogaire hi ha una ciberidentitat. Entre els més joves es produeix un canvi en els processos de percepció del propi jo, inventant un propi ciberpersonatge
Cal insistir que un blog és un espai d’edició i d’autopublicació; altres consideren que són diaris virtuals amb anotacions arxivades a Internet, que estan caracteritzats per mostrar textos breus entrats cronològicament invers i que contenen enllaços hipertextuals a altres llocs recomanats per l’autor. 

L’èxit dels blogs radica en que l’usuari pot ser escriptor, editor, corrector o crític. Un dubte que sorgeix és si els blogs han reemplaçat els dietaris en paper, o que també si faran el mateix amb els diaris i la premsa digital. És prou cert que els entusiastes dels blogs diuen que és un periodisme més proper i amb més interactivitat amb els lectors. 

En quan a la ciberidentitat, cal dir que expressem uns bits de singularitat sobre nosaltres mateixos. Diu Sherry Turkle que el blog és una concepció de la identitat que surt a l’escenari. També s’aprofita aquest espai per a mostrar com experts de qualsevol matèria, presenten o transmeten els seus coneixements específics. 

Per obrir un blog existeixen molts llocs web, que ofereixen com crear-los en uns quants passos; ofereixen les instruccions sovint acompanyades de vídeos, i tot sense tenir gaire coneixements informàtics. Si triem el blogger com a gestor, disposem d’un conjunt de comandaments que permeten que ens comuniquem amb el programa; opcions de personalització, pantalla, colors, mida de lletra, nom, dades, foto, etc.

La qüestió, tal com s’ha dit abans, és si una part de la informació ara la proporcionen reporters aficionats, això significarà una reducció de les plantilles en els diaris? Aquest dubte presenta dues hipòtesis: primer, representa un eixamplament de la democràcia, i segon, podria ser un estratègia per l’empresari per a reduir costos en la producció dels seus béns i serveis. 


Un altre punt important d’aquest text és el paper de les dones a la xarxa. Tal com diu Judy Anderson: “Internet pot ser desagradable, dur o antipàtic, però no és discriminatori, perquè es jutge els teus comentaris (posts) no el teu aspecte, status o situació personal”. Els blogs són una forma de superar les barreres comunicacionals que no fan visible ni l’acció ni el discurs de les dones. Per això, no és d’estranyar que les dones no veuen cap problema alhora d’obrir un blog exposant les seves vivències, interesso o emocions, públicament. 

Finalment, en aquest nou paràgraf em referiré a la qüestió de la fractura digital. Som conscients que aquest nou espai és una activitat desconeguda per a molta població, o també que les TIC, són encara patrimoni d’una minoria. Hi molts factors a tenir en compte d’aquesta minoria, com són les fractures de gènere, l’edat, la formació, la professió, etc. El cas és que encara hi ha creences que postulen un tall entre les persones que no han accedit mai al món dels ordinadors i Internet, i les que sí l’han fet.